Oculus Quest 2 - Tipy a triky

Oculus Quest 2 - Tipy a triky
| Publikováno dne

Poslední úprava dne

Oculus Quest 2 vstoupil do prodeje 13. října 2020. Oproti headsetu Quest první generace přináší nižší cenu a několik vylepšení týkajících se převážně obrazu, více v samostatném článku Oculus Quest 2.

All-in-one (taktéž nazývaný stand-alone) VR headset Quest nevyžaduje propojení s počítačem ani přítomnost jakýchkoli kabelů, veškeré nezbytné komponenty pro běh VR aplikací jsou obsaženy již v těle headsetu. Díky tomu tyto VR brýle vynikají jednoduchostí používání. Tento článek přináší hardwarové a softwrové tipy a triky, jak při užívání virtuální reality na OQ2 dosáhnout co nejvyššího zážitku.

  • Kde koupit Oculus Quest 2?

    Oculus Quest 2 lze zakoupit u všech hlavních českých internetových prodejců. Cenově Výhodnějším způsobem může být nákup přímo od výrobce (Oculus), a to prostřednictvím tržiště Amazon. Z důvodu dovozových cel z USA volte raději evropský Amazon, především jeho italskou (Amazon.it) nebo francouzskou (Amazon.fr) mutaci. Cena na německé mutaci je oproti italské a francouzské vyšší.

  • Co když nosím dioptrické brýle?

    Při současně nasazených brýlích s jakýmkoli VR headsetem je velké riziko poškrábání čoček VR brýlí. Bez dioptrických brýlí přitom může mít řada uživatelů problém s ostrostí vnímaného obrazu. Pro odpůrce kontaktních čoček je řešením buď opatření si vymezující vložky zabraňující kontaktu brýlí s čočkami nebo zakoupení tzv. dioptrického adaptéru - zkušenost s jeho používáním je shrnuta v článku Dioptrické čočky pro Oculus Quest 2.

  • K čemu slouží mobilní aplikace Oculus?

    Mobilní aplikace Oculus slouží k počátečnímu nastavení brýlí Oculus i jejich průběžné správě. Po prvotním nastavení headsetu se aplikace může zdát dále nepotřebná, nicméně jejím prostřednictvím lze upravovat nastavení brýlí Oculus rychleji a pohodlněji, než je tomu v případě interního VR prostředí uvnitř brýlí. Rovněž může umožňovat větší rozsah nastavení (mění se průběžně s aktualizacemi softwaru brýlí).

  • Jak upravit nastavení soukromí?

    VR Headset Oculus Quest 2 vyžaduje propojení s Facebook účtem uživatele. S oním účtem je spojeno i nepřevoditelné vlastnictví všech zakoupených aplikací. Mnozí to z důvodu možnosti budoucího prodeje zařízení včetně zakoupených her řeší zakládáním separátního Facebook účtu pro Quest, což je porušení zásad Facebooku. Porušení může Vést k zablokování účtu automatickým algoritmem Facebooku. Obecným doporučením je tedy používání pravého osobního účtu Facebook a v tom ohledu dává velký smysl řádné nastavení soukromí při používání OQ2 a v něm běžících VR aplikací.

    Soukromí lze nastavovat přímo v domovském rozhraní brýlí Oculus Quest, nebo lépe - prostřednictvím mobilní aplikace Oculus, která aktuálně nabízí větší rozsah možností. V mobilní aplikaci přejděte do sekce Settings -> Privacy settings. Důležitou položkou je nastavení "Facebook name", která udává, kdo ve virtuální realitě vidí vaše skutečné jméno z Facebooku.

  • Jak instalovat hry a aplikace přes PC / telefon?

    Prozkoumávání a nákup produktů může být pro mnohé jednodušší klasickým způsobem - skrze PC nebo telefon. Obojí je možné v případě Oculusu Quest. Hry lze vzdáleně instalovat prostřednictvím PC i telefonu (například aplikace Oculus či SideQuest. V obou případech se ujistěte, že váš PC / telefon je s Vaším headsetem propojen.

  • Co je Passthrough shortcut a proč jej aktivovat?

    Passthrough shortcut je jednoduchá funkce, která umožňuje dvojitým klepnutím na pravou či levou stranu VR brýlí vidět reálný prostor zprostředkovaný kamerami sloužícími jako senzory na VR headsetu. Tato funkce přichází vhod kdykoli potřebujete rychlý vizuální kontakt s vaším fyzickým okolím.

  • Jak propojit Quest 2 s PC

    Součástí balení VR headsetu je USBC kabel pro nabíjení. Tento kabel umožňuje základní propojení s PC, avšak pro hraní a streamování je nevhodný ze 2 důvodů: 1) krátká délka a 2) Nízká přenosová rychlost.

    K plnohodnotnému propojení Questu s PC existují 2 způsoby:

    1. Praktičtější metodou propojení je bezdrátová metoda ve formě zrcadlení obrazovky PC do Qusetu prostřednictvím 5Ghz WIFI adaptéru. To je možné bezplatně díky Oculus Air Link, případně za $20 pomocí aplikaci Virtual desktop. Cenově vychází podobně jako kabel Anker s poštovným - kolem $20. Postup zprovoznění naleznete ve videu. S nadcházejícím softwarovým updatem má přijít alternativní řešení k Virtual Desktop, a to Oculus Air Link. Řešení bude dostupné zdarma, vydavatelem je přímo Oculus.
  • Jak se vyhnout nepříjemnému pocitu při užívání virtuální reality?

    Nepříjemné pocity známé pod anglickým termínem motion sickness vznikají v momentě nesrovnalosti mezi vnímaným pohybem oka a středního ucha (těla). Nejúčinnější obranou z pohledu uživatele je správná volba aplikací a jejich nastavení (např. pohybu). Pravděpodobnost nevolnosti při hraní hry je zveřejněna například v obchodě Oculus. V případě headsetu Quest 2, přenastavení na frekvenci 90hz (pokud jej aplikace podporuje) lehce pomůže taktéž.

  • Jak na 120Hz?

    Podpora 120Hz přijde s některým z nadcházejících softwarových updatů. Jde o maximální podporovanou obrazovou frekvenci, v níž aplikace může běžet. Aktuálně většina aplikací běží stále ještě na frekvencích 90Hz popř. původních 72Hz. Informace k povolení 120Hz podpory připojím jakmile to bude relevantní (= bude možné ji manuálně povolit).

  • Jak zrcadlit obrazovku VR headsetu na externí display

    V základním panelu otevřete záložku sharing (sdílení), zvolte poslední možnost - cast (pravděpodobně vysílání / streamování) a následně zvolte cílové zařízení.

    Pokud je cílovým zařízením telefon, prostřednictvím jeho dotykové obrazovky je možné nastavovat extra možnosti zrcadlení. V budoucnu na tomto poli můžeme očekávat spoustu dalších možností, jako spouštění nebo restart aplikací.

  • Mohu vrátit zakoupenou aplikaci?

    Ano, řada obchodů to umožňuje. Podmínkou je obvykle požadavek o navrácení aplikace do určitého času od zakoupení (2 týdny) a strávený čas v aplikaci nižší než stanovený limit (2 hodiny). Požadavek se zasílá z prostředí obchodu, na němž k nákupu aplikace došlo.

  • Jak přesunout herní progress uložený v hedsetu mezi Oculus Quest 1 a Oculus Quest 2?

    Tato otázka je relevantní především pro offline hry nevyužívající cloudové uložiště spojené s online herním účtem. Přesun uložených souborů mezi headsety Quest 1 a 2 je možné s pomocí bezplatné počítačové aplikace SideQuest.

    1. Otevřte aplikaci SideQuest s aktivním headsetem, z nějž chcete data získat
    2. V aplikaci SideQuest otevřete záložku "Currently installed apps"
    3. V záložce zvolte buď "backup / restore all" (všechny aplikace), nebo navolte konkrétní aplikace
    4. Udělejte zálohu
    5. V SideQUest se přepněte na headset, do nějž chcete data dostat
    6. Obnovte ze zálohy vytvořené v bodě 3.

Co je dále nového?

  • Výchozí internetový prohlížeč (browser) nyní podporuje více oken otevřených vedle sebe (Funkcionalita známá z Firefox VR)

Řešíte specifický problém, rádi by jste se zeptali na zkušenosti s určitou hrou / komponentou, nebo jen chcete poznat další VR nadšence provirtuální pokec i společné hraní? Pak se přidejte do českých facebookových skupin zaměřených na virtuální realitu - VR CZ a Oculus Quest/Go CZ/SK.

Hledáte namísto obecných tipů a triků užitečné informace pro používání Oculus Quest 2 v rámci vývoje? Pak nepřehlédněte článek Příručka vývojáře - vývoj XR aplikací pro Oculus Quest 2.

  • Blog
  • Oculus Quest 2 - Tipy a triky
Sdílení: