SideQuest - Průvodce programem a jeho možnostmi

SideQuest - Průvodce programem a jeho možnostmi Tagy: Software, 3D Scan
| Publikováno dne

SideQuest je místo, kde je možné získat aplikace, rozšířit možnosti VR brýlí i nástroj umožňující snadnou správu a sideloading obsahu pro brýle Oculus Quest. Od svého uvedení na trh spolu s původním Questem v roce 2019 se stal SideQuest jedním z nejvýznamnějších softwarů pro pokročilé uživatele a vývojáře Oculus Quest. Od té doby se neustále rozšiřuje, vyvíjí a přidává nové funkce.

1. Stažení a zprovoznění SideQuest

Dle oficiálního webu https://sidequestvr.com/, SideQuest je a vždy bude bezplatný neoficiální (3rd party) software.

SideQuest je primárně aplikace určená pro instalaci na Počítač (windows / Mac / Linux), avšak dostupná je i pro telefony se systémem Android. Limitní použití je možné i prostřednictvím webové stránky SideQuest.

  1. Stažení SideQuest do zařízení - Desktop / Mac / Linux / Android
  2. Chcete-li SideQuest používat pro cokoli kromě procházení souborů v brýlích a instalace obsahu App Lab, je nutné se zaregistrovat jako vývojář a povolit na svém Questu vývojářský režim. Zde je překlad postupu z 4.1.2022 ze stránky https://sidequestvr.com/setup-howto.

    1. Na stránce dashboard.oculus.com vytvořte „organizaci“. Nejprve budete požádáni o přijetí smlouvy pro vývojáře. Poté budete muset svůj účet ověřit pomocí kreditní karty nebo telefonního čísla.
    2. Jste-li na zařízení s OS Windows, ze stránky developer.oculus.com stáhněte ovladače pro Váš headset. Ovladače pro Oculus Go fungují rovněž na brýlích Quest. Staženou .zip složku vyextrahujte. Instalaci stažených ovladačů provedete kliknutím pravým tlačítkem myši na soubor "android_winusb.inf" a zvolením možnosti "instalovat".
    3. Nyní, když jste „vývojář“, otevřete na svém smartphonu nebo tabletu aplikaci Oculus. Na kartě Nastavení (Settings) klepněte na VR headset a klepněte na Další možnosti (More settings). V seznamu byste nyní měli vidět režim vývojáře. Jakmile povolíte vývojářský režim, je dobré VR headset restartovat.

2. Připojení VR brýlí k počítači

Po připojení VR brýlí Oculus Quest k počítači USB kabelem se v základním nastavení nic neděje. Důvodem je, že brýle Quest vyžadují povolení pro přístup k datům, případně i USB debuggingu. Výzva k tomu je na displeji Quest - po nasazení VR brýlí by jste měli vidět box podobný obrázku níže. Zvolte Povolit (Allow).

Povolení debug módu pro Oculus Quest

Po poskytnutém povolení zařízení Quest začne být pro počítač viditelné. Rozkliknete-li si jej v "Tento počítač", uvidíte vnitřní složky, avšak k mnoha souborům se prostřednictvím průzkumníku Tento počítač nedostanete. Se správou zde skrytých souborů pomůže SideQuest - viz kapitola Vkládání a vytahování mediálního obsahu z VR Brýlí Quest.

3. Přehled oken aplikace SideQuest

Po spuštění aplikace SideQuest v počítači se zobrazí obecný přehled obsahu přístupný pod záložkou "HOME". Dalšími záložkami jsou "GAMES", umožňující procházet a do brýlí instalovat hry ze SideQuest obchodu. Z hlediska správy obsahu a nastavení VR brýlí je však nejdůležitější lišta ikonek vpravo nahoře - na obrázku výše zvýrazněná červeně. Zpřístupňuje následující nástroje:

  • Web Browser - webový prohlížeč - skrze SideQuest lze brouzdat internetem
  • Streamování (zrcadlení) obrazu z VR headsetu do PC - na monitoru počítače uvidíte to samé, co vidí uživatel ve VR brýlích
  • Bezdrátový mód - propojení VR headsetu s PC prostřednictvím WiFi
  • Instalátor aplikací - instalujte aplikace do Oculus Quest přímo z počítače
  • Správce souborů - vkládejte na disk VR headsetu a mažte z něj jakékoli soubory
  • Prohlížeč nainstalovaných soborů - zobrazte si a spravujte nainstalované aplikace ve VR headsetu
  • Aktuální úkoly - zda aktuálně probíhá nějaký úkol inicializovaný SideQuestem
  • Nastavení zařízení - umožnuje pokročilé úpravy nastavení brýlí Quest, které nejsou nativně dostupné
  • ADB commands tool - nástroj pro spouštění příkazů v příkazové řádce VR brýlí Quest
  • Debugger - Nástroje pro vývojáře pro program SideQuest