Oculus Quest 2 - Nejlepší brýle pro VR?

Oculus Quest 2 - Nejlepší brýle pro VR? Tagy: Hardware
| Publikováno dne

Poslední úprava dne

Oculus Quest 2 je levnějším, výkonnějším a lehčím nástupcem populární 1. generace VR brýlí Quest. Zařízení patří mezi tzv all-in-one zařízení, tedy pro zážitek virtuální reality nevyžaduje propojení s žádnými externími zařízeními. Vzhledem k výkonu, ceně a možnostem, jež nabízí, tento headset lze považovat aktuálně za nejlepší brýle pro běžné používání VR.

Proč jsou brýle Oculus Quest 2 ideální volbou pro VR?

VR brýle řady Quest od Oculusu mají zabudovaný veškerý hardwaru a software potřebný pro běh brýlí přímo ve svém těle, díky čemuž není nutné propojení s žádnými externími komponentami. Quest si můžete představit jako smartphone napevno vložený ve VR brýlích - zařízení po nasazení na hlavu je možné ihned používat. Žádné propojení s počítačem, kabely, nebo stanice pro snímání pohybu v rámci prostoru - zkrátka jen malý lehký headset s 2 ručními ovladači. Nic víc netřeba.

Zároveň VR brýle Quest umožňují kabelové i bezdrátové propojení s počítačem - v takovémto případě lze užívat virtuální realitu v plné vizuální kvalitě limitované pouze použitým LCD displejem s rozlišením 1832x1920px na oko. Nevýhodou je, že aplikace a hry určené pro běh přímo v headsetu a prostřednictvím počítače nejsou totožné - vždy se jedná o jinou verzi aplikace (= zpravidla se musíte rozhodnout, zda preferujete užívání VR pouze prostřednictvím brýlí, nebo v brýlích propojených s počítačem).

Zásadní přidanou hodnotou je nicméně dostupnost - Díky zařízením Oculus Quest je možné užívat plnou virtuální realitu zcela jednoduše a s minimálními náklady.

Procesor Snapdragon XR2 v hlavní roli

Srdcem Oculus Quest je hardware nezbytný pro samostatný běh. Oproti zařízením propojitelnými s PC typu HTC Vive tedy brýle Oculus Quest obsahují vyjma displaye i procesor, paměti, datové uložiště a baterii. Od těchto komponent se odvíjí i to zásadní - hladký běh obsahu v brýlích, kvalita jeho zobrazení a provozní výdrž na baterii. U specifikace není moc na výběr - zákazník si může volit pouze mezi 64GB a 256GB uložiště. Ze stálých komponent brýle disponují LED displayem o rozlišení 1832x1920px na oko, 6GB RAM paměti, baterií o kapacitě 3,640 mAh udávající výdrž 3-4 hodiny provozu a především velmi výkonným procesorem Snapdragon XR2 od Qualcommu.

Srovnání výkonu Qualcomm procesorů Snapdragon XR2 (z Quest 2) s Snapdragon 835 (v Quest 1)

Výše vyobrazený benchmark znázorňuje obří výkonnostní skok mezi headsety Oculus Quest 1 a 2. Tento nárůst výkonu vyjma nativní podpory 5G byl nezbytný zejména z hlediska zvýšení zobrazovací kvality - a to kvality rozlišení i zobrazovací frekvence.

Quest 2 Quest
Procesor Snapdragon XR2 Snapdragon 835
Rozlišení displeje (oko) 1832x1920 LCD 1440x1600 OLED
Zobrazovací frekvence 90Hz 72Hz
RAM 6GB 4GB

Zobrazovací frekvenci současných 90Hz lze považovat za minimální optimální z hlediska pozorovacích frekvencí lidského oka a účinnosti přenosu této informace mezi lidským okem a mozkem. Z hardwaru stojí za zmínku ještě display - s přechodem z OLED na LCD technologii se sice dosáhlo jemnějšího zobrazení, avšak utrpěla kvalita zobrazení barev - především černé.

Shrnutí

Oculus Quest spojuje možnosti samostatného běhu i propojení s počítačem. To přináší široké možnosti využití brýlí. Použitý procesor je velice vykonný a kvalitní. Je až s podivem, za jakou cenu jsou tyto brýle na trhu dostupné. To jistě souvisí s vlastnictvím Oculusu Facebookem - jednak se Facebook snaží získat a potvrdit dominanci na trhu VR brýlí a druhak monetizace brýlí Facebookem není prvoplánově pouze v jejich prodeji.

VR headset Oculus Quest 2, zdroj u/Tjtaco123 na Reddit
  • Začátek prodeje 15 září 2020
  • Oproti Quest 1:
    • Vylepšené čočky přinášející vyšší rozlišení a širší zorné pole
    • Nižší cena
    • Bílá varianta namísto černé
    • Robustnější dvojice ručních ovladaču o ergonomičtějším tvaru
    • Zobrazovací frekvence 90hz (později snad i 120Hz)
    • O 10 až 15 procent menší tělo
    • O 20 procent nižší hmotnost
    • Náhrada tkaniny na bocích brýlí plastem
    • Náhrada materiálu popruhů brýlí za účelem lepší pružnosti

Podrobné srovnání Oculus Quest a Oculus Quest 2

Quest 2 Quest
Uvedení do prodeje 15. září 2020 21. května 2019
Rozlišení (oko) 1832x1920 LCD 1440x1600 OLED
Zobrazovací frekvence 90Hz 72Hz
Procesor Snapdragon XR2 Snapdragon 835
RAM 6GB 4GB
Výdrž baterie (headset) 2-3 hodiny
Výdrž baterie (ovladač) 4x lepší -
Zorné pole beze změny
IPD 58mm, 63mm, 68mm 58 - 72mm
Hmotnost 503g 571g
Uložiště 64GB / 256GB 64GB / 128GB
Popruh měkký tuhý

Kde koupit Oculus Quest 2

Oculus Quest 2 je dostupný v různých verzích na italském (amazon.it), francouzském, španělském i americkém Amazonu (Amazon.com). Objednávka z italského vychází zhruba o 1000 kč výhodněji (nižší poštovné + dovozové clo).

První rozesílky zákazníkům začaly 12. října 2020. První zásilky z italského Amazonu budou doručeny přepravní společností UPS 14. června.

Máte Oculus Quest 2 a zajímáte se, jak z něj vytáhnout maximum? Pak si projděte Tipy a triky pro Oculus Quest 2

  • Blog
  • Oculus Quest 2 - Nejlepší brýle pro VR?
Tagy:
Sdílení: