Dioptrické čočky pro Oculus Quest 2 od VR-Wave.store

Dioptrické čočky pro Oculus Quest 2 od VR-Wave.store Tagy: Hardware
| Publikováno dne

Lidé s dioptrickou vadou zraku a zájmem (či potřebou) používat brýle pro virtuální realitu řeší zásadní otázku - jakým způsobem důsledky horšího vidění onou vadou zraku ve VR eliminovat? Tato otázka je mi vlastní, trpím dalekozrakostí, čerstvě upgradovanou ze 4 na 5 dioptrií (jaký vliv na to mělo VR se neptejte, netuším :)). Jaká je moje zkušenost s používáním VR headsetu bez brýlí či čoček, s kontaktními čočkami či dioptrickými nástavci?

Používání VR headsetu bez brýlí / čoček

VR headset jsem schopen používat celkem pohodlně i "bez brýlí". Pocitově mi v takovém případě vše přijde "vzdálenější" (po nasazení čoček mám pocit, jako bych měl vše přiblíženo), problém však přichází s textem - nic nepřečtu, ostatně stejně jako ve skutečném světě. Rovněž cítím násobně vyšší únavu očí po takovémto používání.

Používání VR headsetu s brýlemi / čočkami

Používat VR headset s běžnýmí brýlemi (i když se tam vejdou) se mi vždy příčilo - riziko poškrábání čoček obou brýlí, stejně jako pokřivení brýlí mi přijde příliš vysoké. Částečným řešením jsou protektory střetu mezi oběma čočkami (kroužek vytisknutý na 3D tiskárně vložená mezi čočkou VR headsetu a dioptrickými brýlemi)). Já jsem VR zpravidla používal s kontaktními čočkami. Občas ale byly dny, kdy jsem čočky musel nasazovat jen kvůli VR. Proto mě zaujaly snadno odnímatelné dioptrické čočky pro VR brýle Oculus Quest - pro jejich objednání jsem měl vše potřebné po proměření očí při objednávce běžných dioptrických brýlí. V tomto článku popíši své postřehy.

Dioptrický adaptér pro Oculus Quest 2

Dioptrické nástavce pro OQ2 mám z eshopu vr-wave.store. Objednávkový formulář reflektuje údaje z měření od očního lékaře.

Zpráva od očního / objednávkový formulář

Dopravu jsem měl urychlenou (expedite za $18) s časem doručení 12-16 dnů včetně výroby. Zásilka šla z Shenzenu (Čína). Dopravcem byl Fedex. K lehkému zdržení došlo jen v Praze na celním odbavení (doplácel jsem celní dluh ~ 300kč + 340Kč poplatek Fedexu za zastoupení při celním řízení). Jeho délka je odvislá od toho, jak rychle na proclení spolupracujete = podepíšete Fedexu plnou moc pro zastupování.

Obsah balení

Hlavní obsah balení - dioptrické magnetické nástavce společně s čočkami jsou umístěny v praktickém slušivém šedém pouzdře (počítejte s detaily úměrnými ceně). Dále obsahem balení je dvojice vlhčených ubrousků, klasický hadřík na brýle (dodnes nevím, jak s těmito hadříky dosáhnout dokonalého výsledku bez dalších přípravků... :D), plastová kartička s informacemi o parametrech daných čoček (informace z objednávky) a instalační manuál ve formě QR kódu vedoucího na adresu solo.to/vrwave.

Detail na čočku

Tělo čoček obsahuje pouze jedno snadno čitelné označení, a to označení R (right / pravé) / L (left / levé) pro oko. Jestliže tedy v domácnosti / na provozovně budete mít více čoček o různých dioptriích, je nezbytné jejich označení provést manuálně (například nálepkou na obrubu). Čočky na brýlích drží pouze pomocí magnetu - jejich odebrání / záměna je tedy dílem okamžiku.

Přidání dioptrických nástavců čoček na Oculus Quest

Pro lepší přístup je vhodné odstranit si z headsetu obličejové polstrování. Spodní část jde snadno, k odejmutí v horních cvočkách je potřeba trochu tím plastem za polstrováním "zakvedlat" se zvyšující se intenzitou síly, než povolí. Tím končí rozebírání. Postup instalace nástavců na v brýlích pro to již předpřipravené drážky je na následujícím videu.

Instalace nástavců pro dioptrické čočky na Oculus Quest

Jediné, co mě u instalace překvapilo, že ony drážky jsou poměrně blízko sometnému konci čoček na Oculus Quest - měl jsem tendenci nástavecem protilehlou drážku na brýlích hledat mnohem niže, než byla. Tyto nástavce jsou nejchatrnější částí, nicméně po nasazení se zdají být pevné a stabilní.

Oculus Quest s magnetickým nástavcem pro upnutí dioptrické čočky
Oculus Quest s nástavcem a upnutou dioptrickou čočkou

Dioptrické čočky lze na nástavce pohodlně pokládat a odebírat je z nich i při nasazeném polstrování. Díky magnetickému spoji se čočky ihned pevně chytí a usadí do správné polohy - skutečně povedené řešení. Díky relativně vlkým přesahům obruby je manipulace možná bez umazání čoček.

Zkušenosti s používání přídavných dioptrických čoček

První nasazení bylo rozporuplné. Jak je ostatně i z fotek v článku patrné, přidaným nástavcem a čočkou dochází k podstatnému vysunutí čoček VR brýlí směrem k hlavě uživatele. V mém případě cítím, jak se obruby čoček obličeje dotýkají. Čekal jsem, že to bude problém při rychlých pohybech hlavy, ale není. Čočky sedí na svém místě, jejich pohyb vnímám pouze zvukovým projevem, ne rozmazáním obrazu.

S nasazenýi čočkami není problém hýbat s PD rozměrem. Osobně mě přišlo jen o něco náročnější najít správné nastavení popruhů pro trvající dobré udržení správné polohy brýlí na obličeji (s tím bez čoček nemám problém). Každopádně s čočkami vidím ve VR dobře, možná až přespříliš - zejména Fixed Foveated Rendering (výkonová optimalizace Oculus Quest ve formě rozmazání okrajů). Nasazené držáky bez vložených čoček mi na Questech nijak nepřekáží, mám je na brýlích neustále. Jen na základě aktuálních potřeb používám kontaktní čočky / vkládám do držáků dioptrické čočky.

To jsou moje první zkušenosti - s nabytím zkušeností dalších článek aktualizuji.

  • Blog
  • Dioptrické čočky pro Oculus Quest 2 od VR-Wave.store
Tagy:
Sdílení: