Oculus Quest 3 - co zatím víme?

Oculus Quest 3 - co zatím víme? Tagy: Hardware
| Publikováno dne

Headset Oculus Quest první generace byl uveden 21. května 2019 a po necelém roce a půl v prodeji byl v listopadu 2020 nahrazen novou generací Oculus Quest 2. Koncem tohoto roku bychom se mohli dočkat VR brýlí Quest Pro a konečně, koncem roku 2023 poté i třetí generace mainstream brýlí Meta Quest 3. Dle reportu z The Information, do konce roku 2024 by poté měly vyjít 2 další zařízení od společnosti Meta. Ale zpět k zařízení Meta (dříve Oculus) Quest 3 - co o připravované generaci Brýlí Quest zatím víme?

Termín uvedení

VR Headset Meta Quest 3 by mohl být představen na Meta Connect konané na podzim roku 2023. Spekuluje se, že tento rok bude na dané akci zveřejněn headset Quest Pro.

Technické specifikace

  • Quest 3 je plánován tak, aby zahrnoval uOLED (displej) (upgradovaná verze OLED). Meta podepsala dohodu o výstavbě výrobních linek pro tyto displeje s technologií Changxin. Oculus Quest 3 půjde proti Sony PSVR 2, který se může pochlubit 4K HDR OLED panely a rozlišením 2000 × 2040 na oko. Použití technologii obrazovky uOLED by se mělo promítnout do živějšího obrazu s hlubšími a přesnějšími barvami pro pohlcující a realističtější virtuální zážitek na připravovaném headsetu. OLED byl v minulosti použit v high-end VR náhlavních soupravách, ale bylo by to poprvé, co by byl použit v náhlavní soupravě VR základní úrovně pro masový trh.
  • Oculus Quest 3 bude pravděpodobně odpovídat obnovovací frekvenci 120 Hz Questu 2 a jeho schopnosti by se mohly s budoucími aktualizacemi zlepšit. Meta se dokonce může rozhodnout použít technologii zobrazení světelného pole (light-field), což je nová inovace společnosti Creal pro virtuální realitu. Nejen, že by tato technologie přinesla zařízení 240 Hz, ale mohla by smazat hranici mezi skutečným a virtuálním zobrazením reality pomocí vylepšeného vykreslování na vzdálenost.
  • CPU/GPU:Oculus Quest 2 využívá platformu Qualcomm Snapdragon XR 2, která nabízí působivý samostatný výkon. Dalo by se s jistotou předpokládat, že Meta a Qualcomm budou pokračovat v tomto vztahu s Quest 3 a mobilní platformou Snapdragon XR3, která by měla být k dispozici v době, kdy bude Quest 3 uveden do výroby. Nicméně analytik VR Brad Lynch naznačuje, že Meta by mohla následovat trend společností jako Apple a Samsungse a vydat se cestou vývoje vlastní čipové sadu pro nadcházející headset. Podle analytika se říká, že společnost pracuje na čipu se „zaměřením na GPU, který je lépe navržen pro zatížení VR“, aby „nespoléhal na SoC, který budou používat všichni menší hráči XR“. Bez ohledu na zvolené řešení je pravděpodobné, že Quest 3 bude mít lepší grafický výkon, což by se mělo promítnout do lepších a působivějších her a aplikací dostupných na samostatné platformě.
  • Sledování celého těla by se mohlo poprvé objevit v náhlavní soupravě Oculus Quest, přičemž experimentální funkce se objevila ve vývojářské sadě Oculus Unity. Povolení tohoto typu sledování na náhlavních soupravách by bylo další zbraní v arzenálu Meta, která by mu mohla pomoci udržet nadvládu metaverze.
  • Mělo by smysl, aby Quest 3 měl nastavitelné čočky, protože Sony je přidává do PSVR 2 a také proto, že Quest 2 je již obsahuje, takže by mohl nabídnout také praktické ergonomické vylepšení.

Cena

Dávalo by smysl, aby se navazující VR headset prodával za přibližně tolik jako jeho předchůdce. Případně může pokračovat strategie z cenotvorby generaci 1 a 2, kdy druhá generace brýlí Quest byla naceněna o něco níže, než tomu bylo v případě generace první.

Bude i Quest 4?

Ano, bude. A snad na něj ani nebude nutné po uvedení Quest 3 dlouho čekat. Mark Zuckenberg totiž v rozhovoru pro The Information z roku 2021 potvrdil, že ačkoliv na stále probíhající vývoj na brýlích Quest 3, společnost je již v raných fázích práce na brýlích Meta Quest 4.

Mark Zuckenberg v rozhovoru doslovně podotknul, že vzhledem k procesu vývoje hardwaru je nutné mít současně představu o tom, jak budou vypadat hned tři další produkty. U vývoje hardware to není jako u softwaru, kde změny probíhají každých pár týdnů. Meta má produktové týmy, které nyní pracují na několika příštích generacích virtuální reality a na tom, jak budou Quest 3 a 4 vypadat. Dokud však nebude vydán Quest 3, je těžké předpovědět, kdy bychom mohli očekávat Quest 4.

  • Blog
  • Oculus Quest 3 - co zatím víme?
Tagy:
Sdílení: