Bezdrátová virtuální realita - Jak na VR bez kabelů?

Bezdrátová virtuální realita - Jak na VR bez kabelů? Tagy: Vývoj aplikací
| Publikováno dne

Pohodlné používání brýlí pro virtuální realitu vyžaduje vyjma kvalitních displejů a minimální hmotnosti rovněž absenci rušivých elementů především ve formě kabelů. S těmi jsou v podstatě jen samé problémy - je třeba mít vhodný mechanismus jejich vedení pro zamezení nežádoucích účinků (pocit svázanosti, plandání, překážení v pohybu), stejně tak je jim (při běžném zapojení) vlastní opotřebení konektorových spojů vedoucích k riziku výpadků spojení.

Z technického hlediska je pro možnost bezdrátového běhu potřeba hardwarových komponent umožňující splnění 3 bodů:

  • Dodávky energie potřebné pro udržení VR headsetu v nepřetržitém chodu po vyžadovaný čas. [Baterie]
  • Komponenty pro zpracovávající příchozích streamovaných dat a odesílání inputů zpět do streamovací stanice [Procesor + Paměť]
  • Přenos dat mezi VR headsetem a streamovací stanicí [WiFi / 5G]

Veškeré komponenty k naplnění těchto 3 bodů jsou bud již součástí VR headsetu, v opačném případě je třeba danými komponentami VR headset rozšířit. V praxi poté VR headsety běžící bez potřeby kabelu lze rozdělit do 3 kategorií:

  1. Stand-alone, neboli all-in-one VR headsety obsahují všechny nezbytné komponenty nejen pro streamování, ale i pro plně samostatný běh VR aplikací bez potřeby externího hardwaru. Do této kategorie patří populární brýle Oculus Quest. V tomto případě, nedostačuje-li výkon dostupný z nativních komponent, řešíme pouze software pro streamování.
  2. PC VR + specializovaný adapter obsahující nezbytné komponenty pro naplnění oněch 3 bodů z úvodu. Samotný VR headset se zabývá stále jen zobrazováním, nicméně namísto signálu z kabelu zobrazuje signál bezdrátově přijímaný a zpracovávaný v adaptéru.
  3. PC VR + Backpack je z mého pohledu krajním řešením. Spočívá v "přesunutí" streamovacího počítače na záda uživatele. Tímto způsobem kabel jen zkrátíme, čímž stále eliminujeme všechny jeho negativní dopady, avšak za cenu značného nepohodlí. Vedle váhy začínající na 3.5 kilogramech, omezeného výkonu oproti plnohodnotnému počítači a generovanému teplu, jedná se stále o v určitém ohledu svazující záležitost.

Otázka výběru co nejlepšího VR headsetu pro bezdrátovou virtuální realitu se řeší v podstatě kdykoli je cílem vyvinout VR produkt nezávislý na místě používání, s maximální pohodlností užívání, umožňující běh vizualizací, simulací a dalších aplikací v požadované kvalitě a přesnosti. Obvykle se prvně vyberou vhodné brýle a až poté se řeší optimální forma jejich bezdrátového běhu. O tom, jaké možnosti existují, aniž by bylo třeba zabývat se kabely, je tento článek.

1. Stand-alone VR headsety

Stand-alone VR headsety disponují značně omezeným výkonem na úrovni lepších smartphonů. Vzhledem k dostupnému výkonu a účelu užití není ani možné od těchto VR headsetů očekávat přítomnost excelentně vyobrazujících displejů. Přesto, v mnoha případech je jejich využití naprosto dostatečné a logické. Přenos signálu mezi VR headsetem a streamovací stanicí je zpravidla přenášen skrze WiFi při využití specializované aplikace běžící na pozadí.

  • VR headsety Oculus Quest 1 a 2, případně poněkud zastaralé Oculus Go a Samsung Gear VR podporují bezdrátový běh prostřednictvím aplikace Virtual Desktop. Oculus Quest 2 i nativní Oculus Air Link. Další možností u VR headsetu Meta Quest 2 je VR Air Bridge od D-link. Jeho výhodou je přímé propojení bez využití wifi routeru - výsledkem je stabilnější spojení.
  • Obdoba Air linku pro Quset je v případě VR brýlý Pico software Pico Link.
  • VR headset MIRAGE SOLO od LENOVO lze s počítačem propojit přes STEAM, za pomocí aplikace Steam Link pro Android zařízení. Ovšem zásadní nevýhodou je zde pouze podpora běhu ve 2D.

2. VR headsety s bezdrátovým adaptérem

Bezdrátový adaptér od Vive. Umísťuje se do zadu na popruh VR brýlí (vyrovnává váhu brýlí vpředu) a je k dispozici pro omezený počet PC VR zařízení HTC Vive. Skládá se z adaptéru a k němu připevněné originální powerbanky. Váha je do 200 g, při používání je třeba počítat se zahříváním. Cena adaptéru v závislosti na specifikaci startuje na 9 tis. Kč.

Vive wireless adapter

3. PC VR headsety s backpackem

Použití backpacku je limitující z hlediska užívání, na druhou stranu padají omezení v rámci kompatibility s VR headsety. Backpack, jakožto klasický počítač, je propojitelný s jakýmkoliv VR headsetem.

Přehled PC VR backpacků

MSI VR One Backpack