Kamera Matterport Pro3 - nová generace kamery pro 3D scan

Kamera Matterport Pro3 - nová generace kamery pro 3D scan Tagy: Matterport, Hardware
| Publikováno dne

Poslední úprava dne

Společnost Matterport nabízí řešení pro 3D scan vnitřních prostorů budov (3D scan nemovitostí) a tvorbu virtuálních prohlídek. Jedná se o propojení softwarové části (aplikace pro řízení scanu a cloud-computingu pro vyhotovení finálního modelu interiéru nemovitosti) s hardwarovou částí v podobě podporovaných kamer pro snímání hloubkového prostoru. Vyjma externích kamer (kamera mobilního telefonu, 360° kamer a profesionálních kamer pro přesné laserové měření Leica, Matterport nabízí i vlastní kameru s označním Pro. Tento článek je věnován její třetí verzi.

Jednotlivé generace kamer Matterport historicky doposud vycházely v periodě 3 let. První kamera Pro vyšla v roce 2014, druhá v roce 2017,  uvedení třetí verze tedy bylo mnohými předpokládáno na rok 2020. Tento rok, konkrétně jeho 4. kvartál, byl zmíněn i ve vyjádření Chrise Bella (šéfa marketingu v Matterport) zveřejněného 15 července 2019 prostřednictvím videa níže.

Chris Bell, šéf marketingu v Matterport ohledně připravované kamery Pro3 v rozhovoru z 15. července 2019.

Máme 4Q roku, 2O2O, jak to tedy s kamerami Pro3 vypadá?

Na kamery Pro2 běží již několik měsíců slevy, což by mohlo indikovat snahu o výprodej skladu před nástupem 3. generace. Nicméně, o samotné kameře Pro3 stále není nikde oficiální zmínka. Dne 13.11.2020 jsem se na toto téma zeptal oficiálního přeprodejce kamer Matterport pro Českou republiku a okolní státy, a obdržel informaci, že dle jejich zjišťování by kamera Pro3 uvolněna dříve než za rok být neměla.

_____

Přemýšlíte nyní o nákupu kamery Matterport a nejste si jisti, zda raději počkat na verzi 3? Danou otázku, zda by uživatelé měli počkat, nebo ne, dostal na výše zmíněném videu i již zmíněný šéf marketingu v Matterport Chris Bell a bez rozmyslu prohlásil "absolutně ne" (čas 1:20 ve videu). Bohužel, o moc více informací ohledně Pro3 se nepodělil.

Koupit Pro2 se slevou, počkat na Pro3, nebo dočasně použít běžnou 360° kameru, jejíž cena po vydání Pro3 neklesne tolik, co kamera Pro2? To je složitá otázka, na kterou si každý zájemce o koupi musí odpovědět sám, na základě svých potřeb a zamýšleného použití.

Vývoj kamery Pro3 sledujeme a průběžně Vás budeme informovat.