Jak přemýšlet nad poptávkou pro vývoj aplikace pro Virtuální realitu?

Jak přemýšlet nad poptávkou pro vývoj aplikace pro Virtuální realitu? Tagy: Vývoj aplikací
| Publikováno dne

Trh virtuální reality je stále rostoucím a s tím roste i zájem o vývoj aplikací pro tuto platformu. Ještě před tím, než bezhlavě naskočíte do rozjetého trendu je nicméně dobré zpomalit a ujasnit si, jaké možnosti v rámci Virtuální Reality jsou i jak nad samotným vývojem uvažovat. Právě s tím se Vám pokusí pomoct tento článek.

Řekněme, že jste zodpovědná osoba za oblast společnosti, v rámci jejichž produktů a procesů lze Virtuální realitu použít. Projděme si nyní bod po bodu, jak v takovém případě můžete postupovat.

  1. Porozuměte možnostem VR platformy

    Pokud se v oblasti virtuální reality necítíte jako expert, a studium principů Virtuální Reality vás neláká, je dobré najít si někoho, kdo vám může poradit. Konzultace s odborníkem na virtuální realitu Vám pomohou lépe porozumět možnostem této platformy a zjistit, jaké jsou nejnovější trendy.

  2. Stanovte si cíle

    Než poptáte vývoj aplikace, nebo s ním dokonce začnete,, musíte mít jasnou představu o tom, čeho při jejím používání chcete dosáhnout. Stanovte si cíle pro vaši aplikaci a zvažte, jak by mohla pomoci vaší firmě. Zvažte, co by měla aplikace umět a jak by měla vypadat.

    Zaměřte se na uživatele a jejich potřeby - přemýšlejte o tom, kdo je vaším cílovým publikem a co si má z používání aplikace odnést.

    Dle konkrétních cílů určete typ aplikace - grafickou stránku i interaktivnost.

    Například aplikace ve virtuální realitě zaměřené na výuku a školení pracovních postupů vyžadují vysokou dávku interaktivity a tedy je nutné k nim přistupovat jako k aplikacím odehrávajícím se v digitálně vytvořeném prostoru replikujícím prostor fyzický. Přesným opakem jsou aplikace, kdy uživatel je v pasivní roli, kdy například při jejím používání jen sedí a vnímá vjemy okolí. V tomto případě lze jednoduše zobrazovat plně realistická 360° videa a fotografie sejmuté 360° kamerou v reálném prostředí. Samozřejmostí je možnost rozšíření tohoto obsahu o žádané prvky.

    Zjednodušeně, účelem Virtuální Reality je předat hodnotu formou prožitku, který se uživateli uloží lépe než jakákoliv forma vzdělání. Důraz je vždy na maximální realističnost - jen tak je prožitek dostatečně realistický a uživatel ke školení nepřistupuje jako “k formě zábavy a hraní hry”. Požadavek na funkcionalitu aplikace poté určuje samotnou formu tvorby.

  3. Rozhodněte se pro správnou platformu

    Existuje několik různých platform pro virtuální realitu (PC VR / Standalone VR / Playstation VR). Rozhodněte se pro jednu z těchto platforem nebo zvažte možnost vytvořit multiplatformní aplikaci. Rovněž si určete vhodné VR headsety, na které budete s vaší aplikací cílit.

  4. Určete rozpočet

    Vývoj aplikace pro virtuální realitu může být nákladný, proto je důležité určit si rozpočet. Zvažte, kolik jste ochotni utratit za vývoj aplikace a jak by měl vývoj probíhat. Rozpočet by měl být realistický a zohledňovat všechny náklady spojené s vývojem aplikace.

    Současně si udělejte průzkum trhu, zda na něm obdobná aplikace plnící Vaše požadavky již neexistuje. Vždy je mnohem levnější koupit již hotové řešení, případně vývoj poptat u někoho, kdo má základ aplikace již hotový a bude ji jen rozšiřovat. Například v oblasti běžných profesí lze používat platformu Ludus, avšak úskalím obecné aplikace oproti vlastnímu vývoji jsou i obecná prostředí.

    Pokud vyhovující aplikaci kdekoli najdete, nebojte se jejího vlastníka oslovit z hlediska možnosti zakoupení licence a případných úprav.

    Zjistěte si vývojové náklady vlastního vývoje stejně jako cenu získání licence již hotového řešení. Obě možnosti si srovnejte a zhodnoťte, které z cest je pro vás výhodnější.

  5. Vyberte si vhodného vývojáře

    Vývoj aplikace pro virtuální realitu je náročný proces a vyžaduje spolupráci s odborníkem na tuto oblast. Najděte si vývojáře, který má zkušenosti s vývojem aplikací pro virtuální realitu a je schopen vám poradit a pomoci s vývojem vaší aplikace.

  6. Testujte aplikaci

    Testování je klíčové pro úspěšný vývoj aplikace pro virtuální realitu. Nechte si aplikaci testovat uživateli a zvažte, jaké jsou jejich zkušenosti. Změny a vylepšení aplikace by měly být prováděny na základě zpětné vazby.

  7. Sledujte trh

    Sledování trhu a průběžná vylepšení jsou klíčové pro kontinuální benefitování maximální hodnoty z vaší aplikace. Sledujte nejnovější trendy v oblasti virtuální reality.