Knihovna Home Builder pro Blender - bezplatný open-source zázrak

Knihovna Home Builder pro Blender - bezplatný open-source zázrak Tagy: Software, Vizualizace
| Publikováno dne

Nestává se často, aby úvodní video k novému modelovacímu nástroji nasbíralo na portále YouTube během prvního týdne přes 20 000 zhlédnutí, 2 000 liků, 0 (slovně nula) disliků, a 300 chvályhodných komentářů. Přesně to se přihodilo s vydáním addonu Home Builder Asset Library pro Blender.

Home Builder Asset library je bezplatná open-source knihovna zaměřená na pomoc s tvorbou interiérových architektonických celků. Nástroj nabízí širokou škálu parametrických prvků a funkcí usnadňujících práci se stavebními komponenty (okna, dveře) i nábytkem na míru, viz prezentační video pro Home Builder ve verzi 0.1.

Video představení produktu - Home Builder Asset Library | v0.1

Home Builder Asset Library si můžete stáhnout zde a poté jednoduše aktivovat v Blenderu tímto způsobem.

Co v knihovně Home Builderu najdete?

  • Parametrické skříňě - Jednoduchá práce se skříněmi a jejich uspořádání pro účel kuchyňských a koupelnových realizací i návrhu běžných a vestavěných skříní.
  • Dveře, okna, jejich rámy a kliky - Jednoduchý výběr z několika typů a dokorů. Snadná uprava velikosti i pozice v rámci místnosti.
  • Spotřebiče - Řada parametrických spotřebičů k vložení, včetně značkových.
  • Jednoduchá práce se stěnami a celkově rozměry a tvarem místnosti

Jaké funkce jsou aktuálně dostupné v Home Builderu?

  • Jednoduché vkládání assetů do scény
  • Jednoduchá možnost modifikace vložených assetů
  • Jednoduchá multispráva vzhledu assetů - materiály, vzhled dveří, oken atd.

Tento nástroj je užitečným pomocníkem při potřebě tvorby rychlé a jednoduché vizualizace interiéru. Nabízí velký rozsah assetů k použití a v mnoha ohledech je práce s ním jednodušší než při modelování nemovitostí s addonem Archimesh. Právě jednoduchost a množství dostupných komponent v nástroji se hodí při tvorbě aplikace konfigurátoru nemovitosti.


Home Builder je v základu zdarma. Jeho tvůrce však lze podpořit prostřednictvím nákupu přístupu k rozšířené knihovně se stovkami dalších assetů pro vkládání, případně podporou na Patreonu, při které mimo dobrý pocit získáte přístup k výukovým videím pro práci s nástrojem. Zajímá-li vás více ukázkových videí s daným nástrojem, doporučuji YouTube kanál Andrew Peel.