Horizon - Vše podstatné o VR otevřeném světě od Facebooku

Horizon - Vše podstatné o VR otevřeném světě od Facebooku Tagy: Hry, Metaverse
| Publikováno dne

Facebook Horizon je pokusem Facebooku o vytvoření metaverse světa neomezených možností. Pokud vám je tento pojem a zároveň možná, na virtuální realitě založená, budoucnost neznámá, doporučuji prozkoumat svět OASIS prostřednictvím filmu Ready Player One od Stevena Spielberga.

Myšlenka, či přímo funkční model virtuálního světa metaverse není ničím převratným, kromě Facebook projektu Horizon (nyní v betě), existuje řada konkurenční projektů, a to jak na blockchainu a kryptoměnách založených "novinkách" Somnium Space a Decentraland, tak i starších již masově zavedených světech na způsob SecondLife, případně dalších hrách, jejichž světy tvoří samotní uživatelé a zároveň jsou tyto hry otevřené vnitřní ekonomice (Roblox, Kogama...). Ucelený přehled najdete v článku Rychlý přehled Metaverse světů - Sázka na VR, 5G a blockchain?. Nicméně nuto zmínit, že Facebook, leč má co dohánět, díky svojí finanční síle, uživatelské základně, a vlastnictví Oculusu má obří šance stát se leaderem i ve světě metaverse.

VR svět Horizon měl být původně propojen s kryptoměnou Facebooku Libra, nicméně po tlaku regulátorů Facebook své plány s Librou znatelně upravil a svět Horizon bude minimálně v prvních verzích podporovat pouze klasické FIAT měny Dolar a Euro.

Facebook buduje VR svět Horizon

Horizon - Veřejná beta dostupná od konce srpna 2020

Po testování v uzavřené komunitě uživatelů Facebook konečně v posledním týdnu srpna otevřel registraci (pro čekačku) na vstup do první veřejné beta verze světa Horizon. Přístup je možný uživatelům hned z 25 zemí (není omezeno pouze na anglicky mluvící země), nicméně Česká Republika na seznamu prozatím chybí.

Veškeré prostředí ve světě Horizon, včetně toho původního, vytvořeného lidmi z Facebooku, je tvořeno výhradně pouze s využitím zabudovaných nástrojů pro tvůrce. Dle prvotních informací se zdá, že používání těchto nástrojů je jednoduché a velmi efektivní v poměru získanému výtvoru vůči investovanému času.

Bezpečnost v otevřeném VR světě plném lidí

Otevřený internet je velmi nebezpečným místem pro důvěřivé lidi. U VR s "osobnějším" způsobem interakce rizika dále rostou. Již od začátku Facebook umožňuje reportování a blokování uživatelů. Z počátku po reportování "nebezpečného" chování některého z uživatelů Facebook plánuje ověřovat pravdivost reportu a stupeň nebezpečnosti ručně, se zapojením pracovníka sledující dění v "pozorovatelském módu" (takový big brother), avšak do budoucna je plánována funkce vyhrazení určité paměti v brýlích Oculus pro držení záznamu posledního dění, jež bude odeslán společně s reporty.

Ochrana uživatelů ve světě Horizon

Tento článek je průběžně aktualizován s cílem držet aktuální podstatné informace o Facebook Horizon na jednom místě.

Užitečné odkazy

  • Blog
  • Horizon - Vše podstatné o VR otevřeném světě od Facebooku
Tagy:
Sdílení: